OTO

Kwaliteitskader Risicomanagement, Crisisbeheersing en OTO 3.0

In het kader van het landelijk programma Risicomanagement en Crisisbeheersing werken zorgketenpartners samen om de zorgsector goed voor te bereiden op rampen en crises. Om duidelijkheid te bieden over de benodigde activiteiten voor een effectieve voorbereiding, is het Kwaliteitskader ontwikkeld. Dit kader is van toepassing op de partners die zijn vastgelegd in het OTO-convenant van 2008, waaronder ziekenhuizen, ambulancezorg, huisartsenspoedposten (HASP's) en Gemeentelijke Gezondheidsdiensten (GGD’en). Bovendien biedt het kader handvatten voor alle organisaties binnen het Regionaal Overleg Acute Zorgketen (ROAZ) en voor organisaties die benoemd zijn in de Algemene Maatregel van Bestuur Acute Zorg. Na een recente evaluatie en herziening is het nieuwe Kwaliteitskader Risicomanagement, Crisisbeheersing en OTO 3.0 tot stand gekomen.


Uitbreiding met Risicomanagement

Naast crisisbeheersing en OTO (opleiden, trainen en oefenen) introduceert versie 3.0 nu ook risicomanagement als basis voor een integrale crisis(beheersings)planvorming. Het kader sluit hiermee aan bij het Landelijk Beleidskader 3.0 Risicomanagement & Crisisbeheersing voor de zorg, Opleiden, Trainen en

Oefenen(OTO) en biedt verdere verdieping. Door gebruik te maken van de Plan-Do-Check-Act (PDCA)-cyclus, biedt het kader een systematisch raamwerk voor evaluatie en continue verbetering, waardoor zorgorganisaties hun veerkracht kunnen versterken.


Van normen naar adviezen

Het vernieuwde kwaliteitskader kiest bewust voor het gebruik van adviezen in plaats van normen. Deze adviezen helpen zorgorganisaties bij het in kaart brengen van hun huidige voorbereidingen op rampen en crises, en bieden groeimogelijkheden afhankelijk van hun volwassenheidsniveau op het gebied van crisispreparatie. Zo wordt er voor iedere organisatie een op maat gemaakte route naar verbeterde crisisbestendigheid geboden.

Met deze herziening kunnen zorginstellingen zich nog beter voorbereiden op onverwachte gebeurtenissen en zorgen we gezamenlijk voor een veerkrachtige zorgsector.


colofon     |     disclaimer