Afhankelijk van de zorgvraag wordt de patiënt ter plaatse behandeld, vervoerd naar een traumacentrum, SEH of dichtstbijzijnde ziekenhuis.
Na de operatie wordt de patiënt eventueel overgeplaatst naar de afdeling Intensive Care.
Het is van levensbelang dat een patiënt met een acute zorgvraag zo snel mogelijk op de juiste plaats medische zorg krijgt.
De centralist stelt de zorgvraag vast en zet de benodigde hulpdiensten in.
Op de plek van het ongeval beoordelen de medische teams welke zorg de patiënt direct nodig heeft en welke behoefte aan ziekenhuiszorg er is.
Het ambulanceteam of MMT draagt de patiënt over aan het multidisciplinair SEH-team.
De hulpdiensten gaan naar de plek van het ongeval.
Het doel van het Regionaal Overleg Acute Zorgketen (ROAZ) is ervoor te zorgen dat een patiënt zo snel mogelijk op de juiste plaats terechtkomt wanneer hij acute zorg nodig heeft. Een ROAZ maakt afspraken om de acute zorg in de regio's goed te organiseren en kwalitatief te verbeteren. Dit alles volgens de geldende normen voor bereikbaarheid van acute zorg.
Er zijn elf Regionaal Overleg Acute Zorgketens in Nederland. Ketenpartners in acute zorg zoals ziekenhuizen, regionale ambulancevoorzieningen, huisartsen, huisartsenposten, verloskundigen, GGZ, GHOR en GGD zijn hierbinnen met elkaar verbonden.
Belang van de patiënt
Het is van levensbelang dat een patiënt met een acute zorgvraag zo snel mogelijk de juiste medische zorg op de juiste plaats krijgt. Goede samenwerking tussen de ketenpartners dient het belang van de patiënt. Om deze samenwerking goed te laten verlopen, moet duidelijk zijn wie voor welk onderdeel van de acute zorgketen verantwoordelijk is.
Goed geolied systeem
De ketenpartners werken binnen het ROAZ samen aan verbetertrajecten om acute zorgketens verder te stroomlijnen tot een geoliede acute zorgketen van huisartsenposten en ambulancediensten. Zo draagt het ROAZ bij aan continue verbetering van kwaliteit en bereikbaarheid van acute zorg. Het traumazorgnetwerk vervult hierbij een voorbeeldfunctie voor andere netwerken in de acute zorg.