Actueel

Nieuw kwaliteitskader OTO – samen voorbereid op rampen en crises

7 oktober 2024


Met trots is het herziene kwaliteitskader aangeboden aan het ministerie van VWS. In deze versie 3.0 zijn nieuwe inzichten en lessen uit recente crisissituaties meegenomen en is het breed toepasbaar gemaakt voor zowel de cure- als de care-sector. Het bevat adviezen om te komen tot een parate crisisorganisatie, met aandacht voor actuele planvorming en een goed onderbouwd programma Opleiden, Trainen en Oefenen. Door gebruik te maken van de Plan-Do-Check-Act (PDCA)-cyclus biedt het een gestructureerd raamwerk voor continue evaluatie en verbetering, waarmee zorgorganisaties hun veerkracht kunnen versterken.


Het markeert een belangrijke stap van vastgestelde normen naar gerichte adviezen, met als doel de voorbereiding op crises binnen de zorg te versterken. Naast crisisbeheersing en OTO is nu ook risicomanagement toegevoegd als basis voor integrale (crisis)planvorming. Het kwaliteitskader sluit hiermee aan bij het Landelijk Beleidskader en biedt een verdere verdieping.


Gebeurtenissen zoals de overstromingen in Limburg en de coronapandemie hebben duidelijk gemaakt hoe kwetsbaar de zorgsector is voor externe dreigingen. Deze gebeurtenissen en incidenten zoals het treinongeluk in Voorschoten, benadrukken de noodzaak van goede voorbereiding en een effectieve crisisorganisatie, zowel binnen zorginstellingen als op regionaal niveau. Het kwaliteitskader is een belangrijke leidraad in de voorbereiding hierop.


Lees het hier:

Kwaliteitskader Risicomanagement Crisisbeheersing en OTO 3.0.pdf



Terug naar nieuwsoverzicht

colofon     |     disclaimer